Wie kunnen wij verwachten op ons podium 24 November?

Agnieszka Steur

Pools taal- en letterkundige, lerares, taalonderzoeker, schrijver, journalist en columnist. Studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam, richting Slavische talen en culturen, met een onderzoek naar de invloed van de Nederlandse taal op de Poolse taal bij in Nederland woonachtige tweetalige kinderen.

Agnieszka is sinds jaren een fervent aanhanger van het Pools taalonderwijs voor kinderen die geboren zijn en opgroeien in Pools-Nederlandse gezinnen. Haar talloze teksten op het gebied van tweetaligheid, waaronder een serie populair-wetenschappelijke artikelen omtrent de vele aspecten daarvan werden in ‘Biuletyn’ van de Pools-Nederlandse Kulturele Vereniging gepubliceerd.

Agnieszka Steur houdt al jaren een blog bij genaamd ‘Emigrantka’ (www.steuraj.blogspot.nl) over emigratie en culturele onderwerpen. In 2012 begon ze ook een samenwerking met de internetsite ‘Lejdiz Magazine’, gevestigd in Engeland, die emigrantes van over heel de wereld met elkaar verbindt. Op die site verschijnen haar artikelen over de cultuur, tradities en het dagelijks leven van Poolse vrouwen in Nederland.

De jonge schrijfster is eveneens al enkele jaren lid van de redactie van Pools Podium in Nederland, in welk kwartaalblad ze haar colums vol bespiegelingen over het dagelijks leven publiceert.

Voor haar literaire werk ontving Agnieszka Steur in september 2008 een onderscheiding van de voorzitter van de Poolse Senaat in een wedstrijd voor Poolse journalisten in het buitenland, met de titel “Polen op pad door de wereld – de voors en tegens”.

In december 2010 behaalde ze de eerste plaats in het Eerste Internationale Concours voor Literatuur en Beeldende Kunst Emigratie 2010, in de categorie Proza.

In 2012 bemachtigde Agnieszka het ‘Przepustka Literacka’ (Literair toegangsbewijs) in het door het tijdschrift Zwierciadło georganiseerde concours genaamd “Dag Na Dag”, een onderscheiding die tegelijkertijd een aanmoediging voor de toekomst is.

Haar eerste roman verscheen eind 2012/begin 2013 en is getiteld “Wojna w Jangblizji. W Tamtym Świecie” (Oorlog in Jangblizja. In de Andere Wereld). Het is het eerste deel van een beoogde cyclus van drie romans. Agnieszka werkt al aan het tweede deel. In mei 2013 verscheen op de Nederlandse markt ook de tweetalige (Pools-Nederlandse) bundel van haar feuilletons “Voedsel voor de ziel”.

Agnieszka heeft ook deelgenomen aan de actie “Bloggers Schrijven Boeken”, met als prijs publicatie in het boek “Schetsen uit het Leven”. Hierin is haar stuk “Een Verhaal van de Derde Traptrede” opgenomen. Dit verhaal werd ook in het Engels vertaald http://linktopoland.com/en/the-story-of-the-third-stair/ Het vervolg op deze aktie is “Bloggers Schrijven Sprookjes”. Bij deze aktie is de bundel “Kleine en grote sprookjes reizen” uitgegeven met daarin Agnieszka’s sprookje “Hoe Zuurtje een Zonnestraaltje heeft ontmoet”.

Natuurlijk komt er nog veel meer, zoals nog een andere poolse dichteres en via Meander Marloes Robijn, dus meer info volgt binnenkort

20131119-231010.jpg

Elfie Tromp

Elfie Tromp (1985) heeft iedere woensdag een column in Metro. Onlangs won zij de VPRO Bagagedrager: een aanmoedigingsprijs voor jonge reisjournalisten. Haar debuutroman Goeroe werd zeer goed ontvangen en is genomineerd voor het Beste Rotterdamse Boek. Naast haar schrijfwerk, presenteert en maakt ze theater. Op het moment schrijft Elfie aan haar tweede roman, over zaadsmokkel in de hondenfokkerij.

Tijdens ons podium zal zij voordragen uit haar boek Goeroe

Advertentie