Verslagen uit de oude doos 6 ( 17-05-2009)

Zondag 17 mei 2009 stond de centrale bibliotheek weer geheel in het teken van Poëzie Podium Ongehoord! Rotterdam.
Wie stonden er, en wat gebeurde er?……..dat……kunt u hier lezen:

 

Frida

Frida Winkelaar
wist op een prachtige wijze de zomer te omschrijven met kampvuur en gitaren en merels met kelen van satijn. Haar gedicht over de 800 kilo van de kunstschilder Armando was zowel qua vorm als inhoud een mooi eerbetoon ter nagedachtenis aan het afgebrande museum van Armando. Ook dichtte de, van oorsprong Arubaanse, dichteres in het papiamento over de palmboom van haar jeugd.

 

 

Wout Joling

Wout Joling
pakte de historie ter hand en zag hoe de polders ooit moeras waren, hoe een merel zeven dinsdagen achter elkaar lichtzinnig met de waterspiegel speelt en hoe hij denkt aan vrouwen in bussen. Hij wist menigeen diep te raken met zijn poëzie over de wind die er altijd plots kan zijn en dan met “haar” benen speelt. Ook wist hij mooi te verwoorden hoe hij het, voor vele performers bekende, fenomeen tijdsdruk voor een optreden ervaart.

 

 

Yvonne

Estelle Boersma   – door Yvonne Koenderman –
Estelle Boersma kon zelf helaas onverwachts niet aanwezig zijn. Gelukkig had zij enkele van haar werken door gestuurd zodat Yvonne Koenderman ons toch kon laten genieten van haar creativiteit.
Ook Estelle nam ons terug naar het verleden, en wel naar de tijd van Euredice en schrijft hoe zij ons voor gaat langs dode herten en troostzoekende luipaarden waar Icarus naar de hemel zal vallen. Maar ook het heden laat Estelle Boersma niet ongemoeid met haar visie op de schijnheiligheid van sociale hiërarchieën en de onzichtbaarheid van het om de hoek zijn.

 

 

Han Meijer

Han Meijer
was de verhalenverteller deze zondagmiddag. Hij vertelde een sprookje over een dichter die bekend was om zijn wijsheid. Hoe koning Salomon niet wist op welke plaats zijn tempel te bouwen en zich wendde tot Jaweh. Uiteindelijk kwam de koning twee broers tegen die ze zoveel liefde voor elkaar hadden dat ze elkaar achter elkaars rug om steeds hielpen, waardoor ze nu al jaren ruzie hadden. Koning Salomon had nu zijn teken van Jaweh gekregen en wist dat een plaats waar zoveel liefde heerst de plaats was waar de tempel moest komen. En zo geschiedde…..

 

Musica
Peter de Jong

Peter de Jong
verblijdde ons na de pauze met zijn zeer mooie gitaarspel en mooie en humoristische teksten. Hij begon met een prachtige ode aan zijn vrouw, maar ook zijn lied over vriendschap ging dieper dan de snaar. Ook kreeg Peter de Jong de lachers direct op zijn hand met zijn vergelijking van de alternatieve geneeskunst ten opzichte van de reguliere geneeskunst en met het fantastische protestlied over de visie van Sinterklaas op ons intolerante land.

 

Peter Brouwer

Peter W.J. Brouwer
is een dichter bij wie ook “tijd” een favoriet onderwerp is. Hij dichtte over grootouders en hoe zij na hun overlijden niet langer aan de tijd gebonden zijn en over de onvoltooid verleden tijd. Naast een prachtig stuk over het water van de IJssel vergeleek hij de naakte waarheid met naakte koeien die melk als bloed geven en kwam hij met een mooi gedicht over de liefde en een nieuwe lente zonder bruid.

 

 

Open Podium
Willem

Open Podium
Willem Schwetler dichtte voor zijn kleinzoon over Joepie. Janneke Boshart wist goed het gevoel te verwoorden na opgeklommen te zijn uit een depressie. Wim Hertog had een mooi verhaal over Bokito en kwam met een verassend gedicht over voetbal, van gras tot schwalbe. Ineke Minderman kwam weer ludiek uit de hoek met “promotie mijn negotie” en met het wachten op de bus naar Nergenshuizen waar haar luchtkasteel staat. Saskia den Broeder wist ons te verblijden met poëzie over een onbehagelijk gevoel in je buik, en werden wij nog getrakteerd op een fado.
Daarnaast werd er op ons open podium nog gedicht over de nieuwe toren naast het Luxor en een vrijgezel van 50.

 

Open Podium

Advertentie