Verslagen uit de oude doos 4 ( 08-02-2009)

Vandaag gaan we ons derde jaar in. Ongehoord ! wordt gehoord. De Glazenzaal van de bibliotheek Rotterdam loopt weer aardig vol. Onze eerste gast is:

Eric van Hoof

Eric van Hoof
hij is actief op de Nederlandse poëziepodia;  richtte een poëziestichting op in Leiden: Dichter Bij Jou. Won in 2007 de Leidse Nobelprijs de Letteren en in 2008 werd hij benoemd tot Vredesdichter. Zijn eerste gedicht “ZIJ IS” boeit al bij de eerste regel. Veel alliteratie en vertraagde bewegingen houden de luisteraars vast. Eric is slamdichter, maar gebruikt ook verschillende poëtische stijlen. Dat horen en zien we ter plekke. We worden uitgenodigd om mee te doen met zijn laatste gedicht IK BEN ZO… Ga dat zien en horen in Leiden en omstreken.

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz
is een jonge Utrechtse dichteres. Zij is de winnares van de Meander poëzieprijs 2008. Haar werk verscheen in Deus ex Machina, Bunker Hill en Krakatau. Ze begint met een gedicht over de schelp die ze meenam uit de tuin van de dichter C.O.Jellema. Uit de schelp vloeit een gedicht op papier. Er is veel humor te horen in haar werk: de partner die voor altijd weg is, van alles meenam behalve een stukje flosdraad. Wij horen ook over haar trauma’s, o.a. Trauma deel 17. Yvonne Broekmans van Meander fêteert Ellen na afloop met een bos bloemen en een cheque.

Bosz Dekler

Tijd voor muziek
Bosz De Kler
speelt accordeon en zingt een mix van folk, jazz, rhythm & blues. Met zijn donkere stem vertelt hij zingend over een kat op een touw. Het lied over geboorte van een kind is niet alleen teder van toon, het is ook een uitspatting van fantastische beelden. Instrumentaal klinkt Bosz vrolijk en vlot. Hij eindigt met een middeleeuws lied, gedragen en treffend. Sluit je ogen en je waant je in die tijd. Bosz was o.a. op het Crossing Border festival en de optredens voor Youp van het Hek. Meer info op www.boszworld.nl

Hermine van Helden

Na de pauze komt een verhaal van
Hermine van Helden
vertelt oude verhalen uit verschillende culturen. Vandaag vertelt ze een verhaal over de schrijver Kurt Tucholski uit het jaar 1928. HOE ZIET DE UITVINDER VAN DE  RITSSLUITING ERUIT? De uitvinder is Sam, een boekhouder die veel geld verdient met het uitvinden van de ritssluiting. Hij verlaat zijn vrouw, die leeft van haar zelfmedelijden, voor een schone wuftere dame. in Parijs maken ze het geld op. De schone dame neemt de benen en Sam leeft verder met andere clochards onder de bruggen van de stad.

Venus Faiq

Venus Faiq
studeerde in 1988 af in de Filosofie aan de Universiteit van Bagdad. Zij is verslaggeefster van het weekblad ‘AL-Itihad’. Ze declameert voor ons in het zangerige Koerdisch en daarna horen we de vertaling  in het Nederlands: – Ik wou dat ik terug kon naar de baarmoeder van mijn moeder. Groot worden met de wind – Venus vertaalt o.a. uit het Koerdisch naar het Arabisch. Binnenkort zullen twee dichtbundels uitgegeven worden. Een in het Koerdisch en de andere in het Arabisch.

Lennart Pieters

Lennart Pieters
studeert algemene cultuurwetenschappen. Hij is lid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.  Doet aan jiujitsu en golfsurfen. Hij is slamdichter. We gaan er voor zitten. Er volgen golven van zinnen om te onthouden: Op je schouderbladen waar je vleugels zitten… Lichtstralen spelen schaak op de vloer… Ons hart klopt niet maar dreunt… Rotterdam je groeit voor twee… Lennart kreeg les van de zee: go with the flow! Hij geeft les aan zijn vrienden die achter de pc zitten en nooit buitenlucht zien: scrol je hoofd omhoog, Ctrl-Alt-delete.

Open podium

Open podium
Jan Biesheuvel, brengt o.a. lightverse over tumtummetjes, chocolaatje e.a. snoep. Willem Schwetter, vraagt o.a. Zou je twintig willen zijn? Yvonne Koenderman, maakt het onzichtbare zichtbaar. Thomas Haan, Bloemen houden van mensen. Waarom ze dat doen, zullen we wel nooit weten. Wim den Hertog, In de oorlog sterven velen in het veld, de generaal gaat op bed dood. Marjoleine van Asperen sluit de rij met een winters gedicht.

Marjolein van Aperen

Advertentie