Verslag Poëzie podium Ongehoord! zondag 9 november 2008
“En de velen die mensen kopen en verkopen en denken dat
alles te koop is, zij herkennen zichzelf hier niet.
Niet hun soort muziek. De lange melodielijn die zichzelf is in
alle transformaties, soms glinsterend en soepel, soms
stug en hard, slakkespoor en staaldraad.
Het halsstarrig neuriën dat ons volgt, nu
opwaarts
de diepte in. “
Deze zin uit het gedicht `Schubertiana’ van Tomas Tranströmer geeft goed de sfeer van de laatste Ongehoord van 2008 weer. Contrasten, confrontaties tussen verschillende werelden, melodieuze poëzie, poëtische melodieën. Over het indrukwekkende Schubertiana later meer.
De eerste gast deze middag is:
Onno Koster
Onno leest twee reeksen. De eerste, `NS zet bussen in’, de tweede, `lappen bij regen is gevaarlijk en zinloos’, uit zijn nieuwe bundel `de grote verdwijntruc’. Zijn taal is direct, zijn stijl beeldend, soms plastisch. De gedichten zijn als gelaagde verhalen, confrontaties tussen verschillende werelden, mensen die gescheiden van elkaar zijn maar toch veel gemeen hebben. Intrigerende poëzie.
Salah Hassan
Salah komt uit Irak en is sinds 1995 in Nederland. Hij moest zijn vaderland ontvluchten omdat zijn prijswinnende gedichten niet in goede aarde vielen bij het regime van Saddam Hussein. Salah schuwt de controverse niet, getuige zijn prikkelende gedicht `email aan Allah’, waarin hij de verhevenheid ter verantwoording roept. Maar ook mildere humor is aan hem besteed, getuige zijn gedicht over de luiheid (het is er uiteraard nooit van gekomen die te schrijven). Het eerlijke gedicht over vluchten van huis weet weer te ontroeren. Kortom: een veelzijdig dichter met een roerige geschiedenis.
Hans van Woerkom
Hans vertelt al heel lang verhalen, en is inmiddels full-time verhalenverteller. Zijn verhaal over de Ierse Garreth, die op zoek gaat naar een land waar je eeuwig kunt leven, vertelt hij met verve. Hans gebruikt een raamvertelling om ons in het verhaal te trekken en neemt ons mee op de avontuurlijke reis van de jongen, die na veel omzwervingen het eeuwige leven vindt in de literatuur, maar uiteindelijk toch niet aan de dood kan ontkomen. Klassiek thema in een origineel jasje.
Schubertiana
Het intermezzo wordt verzorgt door het gezelschap `schubertiana’ van stichting Filo-sofia. Na voorlezing van het eerder genoemde gedicht van Tranströmer wordt het stuk waarop het gedicht geïnspireerd is, Fantasie in F-klein voor 4-handige piano van Franz Schubert, ten gehore gebracht door twee getalenteerde jongemannen. De lange melodielijn, die zichzelf is in alle transformaties, zal nog lang na het verlaten van de bibliotheek door mijn hoofd spelen. Geweldig om dit te mogen meemaken, dit is onder andere wat Ongehoord zo leuk maakt: het onverwacht mooie dat je zomaar in de schoot geworpen wordt. En het is nog gratis ook, wat wil je nog meer?!
Hedwig Selles
Omdat Hedwig de helft van haar materiaal vergeten is krijgen we wat ongepubliceerde pareltjes van haar voorgeschoteld. Haar poëzie, volgens eigen zeggen met een inlaat-kattenluikje, relativeert het bijzondere tot het alledaagse. Alles is relatief, behalve de schoonheid van haar poëzie, die heel toegankelijk blijkt, maar toch niet al haar schatten ineens prijsgeeft.
Open Podium
Van het open podium maakten deze keer gebruik:
Wouter van Heijningen
persoonlijke en kwetsbare gedichten over liefde en verlangen, uit zijn bundel `zichtbaar alleen’
José van Zutphen
ze las onder andere een humoristisch gedicht over de hype dat tegenwoordig overal een `dag van..’ voor wordt bedacht
Rieneke Minderman
sinterklaasgedichtjes maar dan anders
Willem Schwedler
persoonlijke en kleine gedichtjes
Peter Tuin
een kort verhaal over het Duivenvrouwtje van Rotterdam
en last but not least:
Wim den Hartog
die na het voordragen van een aantal van zijn karakteristieke humoristische gedichten, nog even in de bloemetjes wordt gezet omdat hij bijna de gezegende leeftijd van 90 jaar heeft bereikt.
Al met al een afwisselende en toch in veel opzichten weer indrukwekkende aflevering van Ongehoord. Wat een zegen toch dat we dit podium hebben in Rotterdam. Tot volgend jaar in Rotterdam!
verslag door: Peter Tuin