Verslagen uit de oude doos 2 (28-09-2008)

Verslag Poëzie podium Ongehoord

‘Thelpt der herten, dat den mond den noodt wat claeght’ van Anna Bijns, klonk al uit Komrij’s mond voordat Hein van den Assem, onze eerste gast introduceerde.

Liesbeth V. Hafenrichter

vertaalkundige en taaltrainer, zoekt in haar poëzie dat wat we  in het individualisme zijn kwijtgeraakt.Wij hoorden O.a.’Schooltje spelen, gehurkt zoals meisjes met lakschoenen kunnen hurken…’ook een gedicht over het schrijven van een brief en een kersvers gedicht, (10 minuten oud) over de rode vis en haar koopster. Verstilde gedichten die mooi aansloten bij Anna Bijns.

A.C.G.Vianen

dichter/taalkunstenaar, bracht ons in een totaal andere sfeer met o.a.‘nog even jong, nog even jong, nog even jong,’ in velerlei toonaarden.

‘Wij zijn kinderen van god’, klonk als de oproep van een moëddzin. Het klankwerk ‘ho-ho, ha-ha, he-he’ zette de dichter klinkklaar neer. Podium performance om van te genieten.

Roel van Meerendonk

prozaïst, won vele prijzen, waaronder de jongerenwedstrijd -Kunstbende-. Zijn verhaal ging over een oma die dood moest. Een gedurfd verhaal. Cynisch, schijnbaar achteloos vertelde Van Meerendonk ons alles wat we nooit willen weten van oma. Vele humoristische woordspelingen kwamen aan bod.( een postbode die posttraumatische post bezorgt) Een verteller om in de gaten te houden. Zaterdag 1 november is hij op het Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam te horen.

Daphne Questro en Peter Nilsson

zanger en pianist, brachten gedichten van Wystan H. Auden op muziek van de componist Benjamin Britten. Cabaretsongs over liefde: ‘O tell me the truth about love’over verlangen naar hereniging: spring op de trein naar de geliefde,over scheiding: ‘Funeral blues’.Questro heeft een bijzondere stembereik, waardoor elk lied de juiste kleur krijgt. Het stijlvolle spel van Nilsson omsluit haar zang naadloos.

Na de pauze kwam dichteres

Saadet Sengül

met twee gedichten in het Turks. De vertaling werd voorgelezen door F.Winklaar. Sengül’s gedichten zijn lessen in levenskunst:‘woede is zinloos’ en‘haal  je goede voornemens uit de la, bekijk ze opnieuw’.

Sengül werkt bij een Turks vrouwencentrum, dat klinkt door in haar gedichten.

Het open podium is voor onze stamgast

Rieneke, ze verraste ons met een pianostuk van Satie. Daarna kwam Willem Schwetter met o.a. gedichten over zijn kleinzoon; over de natuur en over reizen in je stoutste dromen. Stamgast Wim den Hertog had voor ons o.a. ‘perikelen van een mestkever’ en ‘ode aan mijn verdwenen stad’ Rieneke beklom voor de tweede keer het podium met een gedicht over de honderd jarige Feyenoord en een gedicht opgedragen aan onze presentator Hein van den Assem die ons tot slot dit meegaf:de trein brengt je van A naar Bfantasie brengt je overal! Dat werd ons hier vanmiddag  weer bewezen.

Verslag door Frida Winklaar Domacassé

Advertentie