Verslag Podium Ongehoord! 10 april 2011 in het Reuma Revalidatiecentrum Rotterdam


Voorzitter Hein van den Assem opent dit bijzondere podium op locatie.
Het podium is te gast in de grote ontvangstzaal van het revalidatiecentrum.

De eerste dichter was Marcel P. vaandrager. Hoewel het ongebruikelijk is dat een lid van het stichtingsbestuur zelf optreedt, is door het bestuur een uitzondering gemaakt vanwege de medische achtergrond van Marcel en zijn gedichten hierover die hij die middag heeft voorgedragen. Gedichten die gaan over het uit het dal klimmen na ernstige tegenslag (zoals het gedicht ‘Vergetelheid’) en de relatieve waarde van het dagelijks leven (onder andere het gedicht ‘Kampioenen’).

De tweede dichter was Helma Pelkman. Helma werk zelf al lange tijd in het revalidatiecentrum.
Helma droeg een, als prozagedicht geschreven, boeiend verhaal voor over een dame die zij lang heeft begeleid en meegemaakt in het revalidatiecentrum. Een indringend gedicht over de laatste levensfase van een dame met stijl.

De muziek werd verzorgd door ‘Lucy and the man’; een leraarduo dat zelf de teksten en de muziek  schrijft. Voor de pauze brachten ze twee nummers;
– ‘Further Away’, over een bejaarde dame die haar demente zus bezoekt.
– ‘Mitzi’s Meow’, een lied over een vrouw die haar kat betrekt in haar liefdesverdriet.

Na de pauze brachten Lucy and the man nog twee nummers ten gehore:
– Better left to sleep, over een onuitgesproken liefde.
– ‘Narcissius’, een lied over de mythe van Narcissius en Echo.

De derde dichter was de bij Ongehoord! alom bekende Rieneke Minderman. Zij droeg vol verve een aantal bekende gedichten (‘Check-in/check-out’, ‘De ruifelaar’, ‘Topkok’) en een aantal voor het publiek nieuwe gedichten voor (‘Glazenwasser’, ‘Luchtkasteel in Nergenshuizen’).
Rieneke besloot met een tweetal echt Rotterdamse gedichten.

De vierde dichter was Corina Kappen. Ook zij is een lid van het bestuur Ongehoord! dat, bij uitzondering, haar gedichten voordroeg.

Met haar gedichten ‘Eendagsvlieg’, ‘Tom Tom’, ‘Nieuwe warmte’, ‘Richting’, ‘Zwart-rood’ en ‘Varen ervaren’ liet Corina ons met een aantal mooie gedichten zien hoe zij op nuchtere en positieve wijze het leven beziet.

Het open podium werd geheel verzorgd door (misschien wel) de verrassing van de dag.
Peter Lusser, Rotterdams dichter en toentertijd vriend van de in 1992 overleden dichter Cornelis Bastiaan Vaandrager, was ‘toevallig’ aanwezig omdat zijn moeder in het revalidatiecentrum woont. Peter las zowel uit zijn eerste bundel (‘Groeten uit Rotjeknor’) als zijn tweede bundel een aantal verhalende gedichten voor. De opbrengst van deze tweede bundel, ‘Zelfportret’ komt volledig ten goede aan het Reuma Revalidatiecentrum.

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd Podium Ongehoord!

Advertentie