Verslag 29 januari 2012

Het Ongehoord Podium van deze maand was opmerkelijk muzikaal. Niet alleen trad de muziekgroep BruusQ op maar ook begeleiden twee dichters zichzelf op respectievelijk de piano en de elektrische gitaar.

Het podium begon met voordrachten van Rotterdammers Menno Smit en Edwin de Voigt. Samen droegen zij voor uit hun omkeerbundel  ´Voigt Moisturizer / The body mass index´ . In een rap tempo werd de zaal getrakteerd op intelligente, humoristische en taalkundig knappe gedichten. Speciaal voor de gelegenheid was hun bundel tegen een extra scherpe prijs te koop op de boekentafel en van deze aanbieding werd goed gebruik gemaakt.

Daarna was het de beurt aan de uit Groningen afkomstige Irene Wiersma. Deze veelzijdige dichter/singer-songwriter/kunstenares droeg eerst een aantal gedichten voor uit haar bundel ´Wat U` waarbij vooral het gedicht ´Jaloezie jegens kamerplanten´ veel applaus kreeg. Daarna begeleide Irene zichzelf op de piano en zong zij nog twee liederen/gedichten.

Voor de pauze werd het gedicht op maat voorgedragen en uitgereikt aan Willemien Groenewoudt . Het gedicht op maat wordt vanaf 2011 elk jaar geschreven en verloot onder degene die zich hebben opgegeven voor de nieuwsbrief van Ongehoord! Speciaal voor de gelegenheid had Marcel Vaandrager, de dichter, het gedicht afgedrukt en ingelijst.

Vervolgens was het de beurt aan BruusQ. Dit kwartet zingende en musicerende mannen kreeg de zaal snel stil met hun prachtige luisterliedjes. Alledaagse onderwerpen, bijzondere gebeurtenissen worden door Bruusq op tekst en muziek gezet en dit resulteert in gevoelige en soms kritische liedjes. Voeg hierbij een grote muzikaliteit toe en een groot gevoel voor taal en het resultaat mag er zeker zijn.

Alexander Franken, dichter en performer uit Den Haag, vermaakte vervolgens de zaal met korte puntige gedichten, gedichten op muziek en poëtische liedjes. Met alleen een elektrische gitaar als begeleiding verraste hij het publiek met lieve gevoelige gedichten/liedjes afgewisseld met kritische gedichten als Paus Paus.

Uiteraard was er weer een open podium waarop met name Rieneke Minderman schitterde met haar gedicht op Rotterdam. Ook prozaïst en dichter Peter de Knegt droeg een gedicht voor en Samuel Grant sloot dit open podium af met een liefdesgedicht van zijn hand.

Tot slot van deze geslaagde middag waar ruim 40 bezoekers op af kwamen speelde BruusQ nog een aantal nummers.

Advertentie