Verslag 16 januari 2011

De voorzitter van de stichting Ongehoord! en tevens presentator Hein van den Assem begon deze editie met stil te staan bij het overlijden van Wim den Hertog de nacht voor het podium. Wim was jarenlang een vaste bezoeker van ons podium en elk open podium stond hij klaar om met prachtige zware stem op zijn geheel eigen manier een aantal gedichten met de zaal te delen.

Hein las een gedicht van Ton Huizer voor (dat ook op onze website is te vinden) en tijdens het podium was een grote foto van Wim in een karakteristieke pose te zien, genomen tijdens het laatste zomerpodium in de Jacobstuin. Wim is 92 geworden.

.

.

Als eerste dichter trad Tine Moniek op.

Met haar duidelijke taal, prachtig gearticuleerd, bracht zij haar ‘vocale’ gedichten zoals een P.S. gedicht, zoals zij dit noemde.

Haar gedichten handelen over herkenbare onderwerpen waarin zij de toehoorders toch steeds op het verkeerde been weet te zetten. Ook bracht ze op bijna zangerige wijze een gedicht over Virginia Woolf. Tine eindigde haar optreden met een mooi geëngageerd gedicht over het verlies van een vermeende onschuld die geen onschuld is. 

.

Marleen van der Velden was dit keer onze “Meander-dichter”.

Haar persoonlijk getinte gedichten gaan over alledaagse dingen (in de derde persoon enkelvoud). Ze droeg twee gedichten voor over personen die weggepest werden uit hun wijk door hun geaardheid. Onmacht en ingehouden woede werd op luchtige wijze gebracht. Haar soms wat prozaïsche gedichten zijn ondanks haar jonge  leeftijd en onschuldige verschijning heel volwassen.

 .

Bart Schouten was deze editie van Podium  Ongehoord! de verhalenverteller.

Bart vertelde een verhaal over de geschiedenis van Rotterdam aan de hand van een teruggevonden gouden ring. Hij deed dit, als een soort circusdirecteur, met vest aan en hoge hoed op. Een verhaal over Anna, prins Piet en een heks. Een sprookje voor volwassenen waarbij Bart de interactie met het publiek niet uit de weg ging. De gouden ring belandde uiteindelijk bij Rieneke Minderman, een van onze vaste bezoeksters en deelneemster aan het open podium.

De Vlaams-Nederlandse Heidi Schoefs zorgde voor het muzikale intermezzo.

Samen met haar partner en pianist Enzo Ricciulli bracht Heidi een aantal jazzy nummers. Haar prachtige warme stem en de keuze van de nummers (Calling me, Fairground attraction en het Nederlandstalig eigen nummer De trein) werden bijzonder gewaardeerd door het publiek. Als afsluiting van het podium gaven Heidi en Enzo een toegift van twee nummers waarna zij met een deel van hun Nederlandse fans de Rotterdamse horeca aandeden.

John Zwart (van Hernehim.nl)

(helaas geen foto beschikbaar)

In korte zinnen schetste deze dichter beelden waaraan de luisteraar zijn of haar eigen invulling kan geven. John’s maritieme achtergrond blijkt uit de gedichten die hij voordroeg uit zijn bundel ‘Zeearmen’, waaruit zijn drang naar de zee, “weg van het land” spreekt. John verwijst in een verhaal over het poëziecafé Jambe in Delft naar zijn eerste ontmoeting met Tine Moniek (de eerste dichteres van dit podium) die op dat moment nog volledig onbekend was in Nederland. Daarnaast draagt John nog teksten voor van David van Reijbroek en Kees Fens.

De laatste dichter van dit podium is José van Zutphen

Deze Rotterdamse dichteres bracht in fijne gedetailleerde taal breekbare poëzie. José schetste  persoonlijke geschiedenissen waarbij ze gebruik maakte van alle poëtische stijlmiddelen die haar ter beschikking staan, rijm, alliteratie, binnenrijm, melodische ritmes e.d. Uit haar 4 bundels droeg zij verschillende gedichten voor. Naast haar persoonlijke serieuze gedichten las ze ook vrolijke poëzie in de stijl van Annie M.G. Schmidt en benadrukte hiermee eens te meer haar veelzijdigheid.

.

.

In het open podium dit keer 5 dichters; Rieneke Minderman met hilarische rijmen, Remi van Ayrden met gedichten over drank en vrouwen, Regina Frans (uit Bonaire) met gedichten over de natuur, Carla Schepen met gedichten op rijm en Willem Schwetler met twee gedichten voor zijn vriend Wim den Hertog.

 

Samen met de 55 bezoekers van dit succesvolle poëzie podium kunnen wij terugkijken op een geslaagd Podium Ongehoord!

Advertentie