Verslag Poëzie in het park ~ Maassluis 11 september 2011


Op zondag 11 september organiseerde de stichting Ongehoord! In het kader van het weekend van de cultuur in Maassluis het poëziepodium onder de naam Poëzie in het Park.

Het programma bestond uit voordrachten van  6 dichters  (waarvan er 5 regionale/lokale bekendheid genieten, muzikale omlijsting en een open podium.

De dichters die optraden waren:

Sander Groen (Vlaardingen)

Benne van der Velden (Vlaardingen)

Corina Kappen (Rotterdam)

Jaap van Oostrum (Maassluis)

Alja Spaan (Alkmaar)

Wouter van Heiningen (Maassluis/Den Haag)

De muziek werd verzorgd door het Vlaamse singer/songwriter duo Kaat en Daan.

Benne van der Velden droeg een aantal persoonlijke gedichten voor naar aanleiding van zijn recente bruiloft. Hij schetste in zijn gedichten het verloop van zijn relatie; van de eerste ontmoeting, het verloop van zijn relatie tot aan zijn bruiloft.  Zijn liefdesgedichten in poëtische bewoordingen gaven een intiem karakter aan het optreden.

Sander Groen zijn voordracht begon met een  lang gedicht over dichters, zijn enthousiaste, bijna slamachtige optreden was een groot contrast met het intieme optreden van Benne. Sander Groen wist door zijn woordkeus en dictie het publiek bijzonder te boeien.

Corina Kappen droeg een aantal gedichten voor die zij tijdens haar verblijf in China had geschreven. De tegenstelling tussen het plattelandsleven en de stadse hectiek kwam in veel van haar gedichten terug evenals een verlangen naar China.

Jaap van Oostrum is een light verse dichter. Zijn plezierdichten kenmerken zich door een vloeiend metrum en rijm.  Veel van zijn gedichten hadden een vrolijk en humoristich karakter maar Jaap droeg  ook een drietal gedichten voor over de dementie van zijn moeder.

Alja Spaan haar gedichten kenmerken zich door de bijna prozaïsche manier van dichten.  Haar gedichten zijn bijna kleine persoonlijke verhaaltjes. Haar liefdes en (licht) erotische gedichten  kwamen heel goed over juist ook door haar warme (radio) stem.

Wouter van Heiningen begon zijn voordracht met een gedicht over een uitspraak van professor Rümke, een hoogleraar psychiatrie, over de geloofsbeleving van adolescenten. Daarna droeg hij persoonlijke gedichten voor o.a. over de ziekte van zijn vader en een aantal gedichten over zijn reis door Amerika.

De dichters werden een drietal keer afgewisseld door het jonge singer/songwriterduo Kaat en Daan uit het Vlaamse Houthalen. Dit duo dat in België reeds enige landelijke bekendheid geniet trad voor het eerst op in Nederland. De prachtige stemmige muziek gecombineerd met de zeer zuivere stem van Kaat brachten keer op keer de handen van het publiek op elkaar.

Op het open podium traden vervolgens de vaste Rotterdamse dichteres Rieneke Minderman op met haar typisch Rotterdamse gedichten, de Amerikaanse  Helle van  Aardeberg en de 12 jarige Bushra Gadjjar.

Al met al was Poëzie in het Park, ondanks dat er werd uitgeweken naar de Uiverzaal van de Koningshof i.v.m. het slechte weer een succes. Publiek en dichters waren zeer te spreken over de ambiance, de dichters en de muziek.

Advertentie